Mobil arayüzü kısaca websitelerinin mobil cihazlara özel hazırlanmış sürümü olarak tanımlayabiliriz. Mobil arayüz aslında yeni bir kavram değil. 2000'li yılların başında 1.nesil (1G) cep telefonları ile kullanıma giren WAP teknolojisi sayesinde cep telefonundan internete girmenin tarifsiz deneyimini yaşadık :)
WAP teknolojisi ile şuanki mobil arayüzün atası diyebileceğimiz, genelde sadece text ve linklerden oluşan mobil arayüzler kullanılıyordu.
Ardından gelen teknoloji EDGE sayesinde bağlantı hızı biraz daha arttı ve bu sayede mobil arayüzler daha estetik ve kullanışlı bir hal aldı. Şuan kullandığımız 3. nesil (3G) ve çok yakın zamanda hayatımıza girecek 4. nesil (4G) ile mobil cihazlarda yüksek hızlı internet sayesinde daha kaliteli multimedya içeriğe ulaşabileceğiz.
Akıllı telefon ve tablet bilgisayarların kullanımın artmasıyla, websiteleri için mobil arayüze sahip sürümlerinin gerekliliği her geçen gün daha fazla artmaktadır. İnternetin ilk zamanlarında nasıl gazete ve dergiler daha fazla kitleye ulaşabilmek için internet gazeteciliğine adım attılarsa şimdilerde de basılı medya akıllı telefon ve tablet kullanıcılarına ulaşmak için mobil arayüze sahip web sitelerini veya uygulamalarını kullanıma sunmaktalar.
Samsung'un 2011 yılında piyasaya sürdüğü Galaxy Note ile daha büyük ekran ve çok amaçlı "stylus pen" sayesinde mobil cihazlarda ki gazete, dergi, araştırma vb. deneyimleri artıran telefon-tablet (ptablet) ile tanıştık. Ptablet'lerin daha da yaygınlaşacağını öngörmek zor olmasa gerek. Çünkü kullanıcılar artık cep telefonlarının yanında ayrı bir tablet taşıma yerine, gündelik hayatta ihtiyaç duyabileceği herşeyi tek bir cihaz ile karşılayabileceği tablet-telefon karışımı olan ptablet kullanmayı tercih edeceklerdir.
Mobil arayüzün farklı kullanım alanlarıda mevcut. Örneğin;
Yavaş bir bağlantı hızına sahip veya kotalı internet kullanıcısıysanız sizin için daha az görselin kullanıldığı, web sitesinin basite indirgenmiş sürümlerini yani Mobil Arayüzü tercih edebilirsiniz. Örneğin Google'ın mail hizmeti verdiği servisi Gmail, kullanıcıların yavaş bağlantı hızlarını algılayarak basite indirgenmiş alternatif arayüz tercihi sunmaktadır.
Başka bir kullanım alanı da; içerikten veya aldığınız bir hizmetten dolayı vazgeçemediğiniz ama kullanırken de sizi kendinden soğutan siteler vardır. Çözüm için alternatif siteler arar yada bu duruma alışmaya çalışırız. Veya web sitelerin mobil arayüzüne sahip sürümlerini deneyebilirsiniz. Örneğin godaddy için yazdığım şu yazıya bakabilirsiniz: godaddy mobile
Çoğu mobil arayüze sahip siteleri masaüstü bilgisayar yada notebook üzerinden de kullanabilirsiniz. Belirli bir standartı olmamasına rağmen genel kullanım m.alanadi.com şeklindedir. Örneğin